Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

drijvend zonnepark sekdoornse plas zwolle

Drijvend zonnepark Sekdoornse plas

Locatie Zwolle
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Een zandwinplas met duurzame dubbelfunctie: dat is drijvend zonnepark Sekdoornse plas van GroenLeven. Het is niet zomaar een zonnepark, maar één van de grootste drijvende zonneparken van Europa. Deze drijvende zonnebron bestaat uit maar liefst 40.000 zonnepanelen. Daarmee wekt het park genoeg groene stroom op voor 4.000 huishoudens. Goed voor het milieu én de lokale omgeving. Zwollenaren kunnen via energiecoöperatie Blauwvinger Energie en ZonnepanelenDelen profiteren van de zonnebron.

drijvend zonnepark sekdoornse plas zwolle

Dubbelfunctie

GroenLeven wil als marktleider in zonne-energie blijven innoveren. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe plekken om duurzame energie op te wekken. Een drijvend zonnepark is daar een prachtig voorbeeld van.

Zonnepanelen op water installeren is een kunst op zich, maar heeft ook een handige bijwerking. Als we zonnepanelen installeren op wateren, hoeven we geen andere bruikbare oppervlakte in te zetten voor duurzame energie. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water.

Unieke constructie voor een drijvend zonnepark

Over de hele wereld was al onderzoek gedaan naar drijvende zonnebronnen, met veelbelovende resultaten. Daarom wilden wij graag een eigen drijvend systeem ontwikkelen. Het innovatieve systeem van GroenLeven bestaat uit een doorgerekende en duurzame constructie. Deze constructie zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement.

Flora en fauna

Het systeem bestaat uit speciale panelen die licht doorlaten. Ook zit tussen de panelen ruimte: dit laat ruime lichtstraten open. Zo blijven licht en wind zoveel mogelijk het water raken. Dit is goed voor het ecosysteem van het water. Bovendien bedekken we de zandwinplassen nooit volledig met zonnepanelen, zodat er voldoende ruimte overblijft voor flora en fauna.

drijvend zonnepark sekdoornse plas zwolle

Bijzonderheden

  • Unieke dubbelfunctie
  • Goed voor milieu én lokale omgeving

Het duurzame statement van Roelofs B.V.

GroenLeven sloeg de handen ineen met Roelofs om de duurzame doelen waar te maken en de zandwinlocaties van de organisatie een extra functie te geven. Met mooie resultaten: drijvende zonneparken op twee zandwinplassen, bij Zwolle en Tynaarlo.

drijvend zonnepark sekdoornse plas zwolle

Gerelateerde projecten