Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Zonnedak van Urenco

Zonnedak en -carport Urenco

Opdrachtgever Urenco Nederland
Locatie Almelo
Grootte 5.000 - 10.000
Status In ontwikkeling
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Urenco heeft een ambitieuze doelstelling: in 2040 wil het bedrijf ‘NetZero’ zijn en dus binnen twintig jaar CO2-neutraal opereren. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in uraniumverrijking en daarnaast stabiele isotopen maakt voor onder andere medische en industriële doeleinden, doet nu al een grote stap richting die doelstelling: met de realisatie van een zonnedak en zonnecarport van GroenLeven.

Op het dak van de cilinderopslag komt een zonnedak van 60.000 m2 met 7.452 panelen te liggen. Dit zal één van de grootste zonnedaken op bedrijventerreinen in Overijssel worden. Daarnaast wordt er op de parkeerplaats van 150 plaatsen ook een zonnecarport van bijna 1.400 panelen gerealiseerd. De opgewekte zonne-energie zal direct door het bedrijf gebruikt worden, de centrifuges waarmee uranium verrijkt wordt, stoppen namelijk nooit met draaien. Met de ambitie om voor 2040 ‘NetZero’ te zijn, committeert Urenco zich om tien jaar eerder netto nul CO2 uit te stoten dan beschreven in de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.

De verduurzamingsslag van Urenco

Martijn Kolkman, Senior project manager NetZero van Urenco Nederland: “NetZero worden raakt het hele bedrijf, want alle afdelingen moeten CO2-neutraal worden. De zonnepanelen maken onze ambities zichtbaar. De zonnecarport is daarmee een prachtige entree voor ons bedrijf. Het geeft een heel mooie en professionele uitstraling en zal het uithangbord worden voor onze doelstellingen.”

Leggen van eerste zonnepaneel bij Urenco

Gerelateerde projecten