Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
zonnepark drenthe
Eerste zonneweide in Drenthe

Zonnepark Drenthe

Locatie Tweede Exloërmond
Grootte 2.000 - 5.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Zonnepark Drenthe in Tweede Exloërmond is een indrukwekkende innovatie. GroenLeven heeft hier in 2015 de eerste oost-westopstelling in Nederland – en het eerste zonnepark van de provincie – gerealiseerd. Ruimte vinden voor deze grootschalige proefinstallatie was niet makkelijk. Gelukkig heeft een boer ons een plekje geboden bij zijn agrarische onderneming. Het park met de status van ‘één grote proeftuin’ staat op een terrein van 1,7 hectare.

Dit park is een moderne zonnebron, gebouwd volgens de nieuwste inzichten en ervaringen. Het heeft bijvoorbeeld een slimme opstelling: een oost-westopstelling. Een groot voordeel van zo’n opstelling ten opzichte van een zuidopstelling is dat we de ruimte optimaal gebruiken. Daarnaast zorgt de systeemopstelling voor een meer constante energiestroom. Met 4500 zonnepanelen wekt de zonnebron groene energie op voor maar liefst 300 huishoudens.

zonnepark drenthe varkens

Dubbelfunctie

Deze innovatieve zonnebron in Drenthe heeft een handige dubbelfunctie. Het park is een duurzame energiecentrale, maar de panelen zijn ook een schuilplek voor het vee van de boer. Onder de zonnebron grazen regelmatig varkens, die genieten van de beschutting tegen de felle zon en regen.

Dit soort dubbelfuncties past bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Door zonnepanelen te plaatsen boven dit soort locaties hoeven we geen bruikbare grond, zoals vruchtbare landbouwgrond, in te zetten voor zonne-energie. Zo gaan we efficiënt en groen om met de ruimte die we hebben in Nederland.

Bijzonderheden

  • Eerste zonnepark op grond in Nederland met een oost-westopstelling
  • Eerste zonnepark in Drenthe
  • Agrarische dubbelfunctie: onder het zonnepark grazen regelmatig varkens

Gerelateerde projecten