Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

zonnepark groningen woldjerspoor
Op voormalige vuilstort

Zonnepark Groningen

Opdrachtgever Afvalbeheer Regio Centraal Groningen
Locatie Groningen
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Voormalig vuilstort Woldjerspoor is omgetoverd tot een duurzame energiecentrale: zonnepark Groningen. De voor het oog afgeschreven locatie heeft zo een belangrijke functie gekregen in de energietransitie. Het park telt ruim 36.000 zonnepanelen. Voor GroenLeven is dit niet het eerste zonnepark op een vuilstortplaats. Eerder gaven we ook een voormalig vuilstort in Garijp een duurzame dubbelfunctie met zonnepanelen. Zo willen we nog veel meer ongebruikte locaties verduurzamen.

zonnepark groningen woldjerspoor

Initiatief zonnepark Groningen

De bouw van zonnepanelen boven de vuilstortplaats was een lokaal plan. Het project ontstond op initiatief van Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG), de provincie Groningen en GroenLeven. Het doel hierbij was om de regio te helpen verduurzamen. Met succes: met dit park leveren nu meer dan 36.000 zonnepanelen de gemeente Groningen zonne-energie op. Genoeg om duizenden huishoudens van groene stroom te voorzien. Op naar een groener Groningen!

zonnepark groningen woldjerspoor

Innovatieve dubbelfunctie

De zonnepanelen blazen de oude vuilstortplaats een nieuw leven in. De eerst ongebruikte ruimte wordt nu op een efficiënte manier benut en draagt bij aan een beter milieu. Niet verkeerd voor een plek waar eerst afgedankte rommel werd gedumpt, toch?

Het park levert onder andere stroom aan een waterstofstation. Dit waterstofstation levert waterstof voor een afvalwagen, veegwagen en twee personenauto’s van de gemeente Groningen. Zo kunnen medewerkers van de gemeente zelf op een duurzame manier hun werk doen én een groen voorbeeld zijn.

Bijzonderheden

  • Unieke dubbelfunctie: een zonnebron op een voormalig vuilstort
  • Zonnepark levert stroom aan een waterstofstation
  • Mogelijkheden om schapen te laten grazen op het zonnepark

Gerelateerde projecten