Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00

© 2023 groenleven.nl

Agri-PV Boekel
Agri-PV met GroenLeven

Een smaakvolle dubbelfunctie

De perfecte dubbelfunctie voor de duurzame teler

Is het mogelijk om commerciële teeltgewassen, zoals frambozen, blauwe bessen of aardbeien, onder zonnepanelen te laten groeien? Het antwoord is volmondig: ja!

In 2019 is GroenLeven gestart met het plaatsen van semi-transparante zonnepanelen boven gewassen. Het combineren van zonne-energie en (zacht)fruit noemen we Agri-PV of teeltondersteunende voorzieningen 2.0 (TOV). De perfecte dubbelfunctie voor de duurzame teler.

 

De voordelen van Agri-PV

Fruit telen én groene energie opwekken!

Lage investeringen

Geen investering in kostbare (conventionele) teeltondersteunende voorzieningen.

Duurzame uitstraling

Door minder tot geen gebruik van plastic en folie.

Stabieler klimaat

Lagere maximumtemperaturen en hogere minimumtemperaturen.

Duurzame bescherming, gunstiger microklimaat

Bij een Agri-PV opstelling gebruiken we semi-transparante zonnepanelen, die voldoende licht doorlaten. Gewassen krijgen daardoor de juiste hoeveelheid zonlicht en groeien zoals ze dat ook zonder overkapping zouden doen.

Door een Agri-PV installatie groeien gewassen niet alleen mooi door, ze zijn ook nog eens goed beschermd tegen extreme weersinvloeden. Hagel, vorst of extreme hitte: onder de zonnepanelen is de temperatuur veel stabieler, en dat is waar (zacht)fruit van houdt.

Daarnaast hebben we met Agri-PV niet alleen een dak voor zachtfruit gecreëerd, maar ook een dak dat plastic vervangt. We weten allemaal dat plastic een grote vervuiler is, en geproduceerd wordt met een hoop fossiele brandstoffen. Agri-PV heeft daardoor de perfecte dubbelfunctie: zowel de teler als het milieu hebben er baat bij!

Agri-PV Babberich

Zonnepanelen boven de aardbeien

De veranderde weersomstandigheden en toenemende aandacht voor duurzaamheid leiden ertoe dat steeds meer telers hun bedrijfsvoering futureproof maken. Voor aardbeientelers Theo Swinkels en Carina Manders van tuinbouwbedrijf de Zijp in Boekel is dit niet anders.

Theo Swinkels & Carina Manders

Aardbeien staan normaal gesproken in de open grond, maar door de warmer wordende zomers en de toename in neerslag en droogte zijn we inmiddels genoodzaakt om over te gaan op beschermende teelt. Dit betekent vaak dat de aardbeien worden overkapt met plastic kappen.

Hoewel deze plastic kappen bescherming bieden, is het niet de meest duurzame keuze. Aangezien wij veel aandacht besteden aan milieuvriendelijk telen past een plastic kap dus eigenlijk niet in onze bedrijfsvoering. Zodoende zijn we in 2020 in zee gegaan met GroenLeven voor een Agri-PV installatie. Zonne-energie is een goede zaak. Daar wil ik ook aan meewerken. Hopelijk wordt deze dubbelfunctie een algemeen bekend begrip, want we willen toch graag onze wereld versterken en verduurzamen voor de generatie die na ons komt?
Theo Swinkels & Carina Manders, Eigenaren Tuinbouwbedrijf de Zijp
Agri-PV Boekel

Samenwerken aan dubbele oogst?

Meer weten over de prachtige dubbelfunctie Agri-PV? Schroom niet om contact met ons op te nemen. We vertellen je graag meer!

Onze Agri-PV projecten

Veel gegeven antwoorden

Wat is Agri-PV?
GroenLeven plaatst semi-transparante zonnepanelen boven de gewassen, die voldoende licht doorlaten. Het combineren van zonne-energie en (zacht)fruit noemen we Agri-PV of teeltondersteunende voorzieningen 2.0.
Hoe lang duurt de realisatie van een Agri-PV-installatie?
De bouw duurt 2 tot 3 maanden, afhankelijk van de grootte van het project.
Voor welke fruitsoorten is Agri-PV geschikt?
Agri-PV is in Nederland voor geschikt voor de intensievere teelt, zoals zachtfruit. GroenLeven heeft inmiddels Agri-PV gerealiseerd bij frambozen, blauwe bessen en rode bessen. De installatie is echter ook geschikt voor bijvoorbeeld peren, asperges en kersen. In onze buurlanden wordt Agri-PV getest met onder andere druiven.
Wat zijn de voordelen van Agri-PV?
  • De gewassen zijn beter beschermd tegen tegen extreme weersomstandigheden, die steeds vaker voorkomen;
  • Temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid zijn minder heftig dan onder folie. Vooral temperatuurschommelingen kunnen een groot voordeel zijn voor de arbeidsomstandigheden van de plukkers;
  • Dubbelfunctie: Fruit telen én groene energie opwekken;
  • Geen investering in (conventionele) teeltondersteunende voorzieningen;
  • Geen arbeid en kosten voor het monteren en demonteren van het plastic/folie;
  • Geeft jouw bedrijf een duurzame uitstraling;
  • Stabieler klimaat (lagere maximumtemperaturen en hogere minimumtemperaturen);
  • Een gedeelte van de stroom zal omgeleid worden naar jouw bedrijf. Hiermee behaal je een jaarlijks financieel voordeel en verduurzaam je jouw bedrijf.
Welke eisen worden gesteld aan een Agri-PV-installatie?
De TOV 2.0 is ontworpen om te passen bij het gewas. Dat is de belangrijkste eis. In overleg met de teler verwerken wij de voorkeuren voor rijafstand, wateropvang en circulatie en fertigatie in het ontwerp.