Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Bovenaanzicht drijvend zonnepark Oudehaske
Energiecoöperatie neemt aandelen drijvend zonnepark over

Drijvende zonneparken Oudehaske volledig in lokaal eigendom

Geplaatst op 11 januari 2024

Op een van de laatste dagen van 2023 hebben de Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie U.A. (SHEC) en financier Fûns Skjinne Fryske Enerzjy B.V. (FSFE) de uitbreiding van het drijvende zonnepark Oudehaske in eigendom overgenomen. Het naastgelegen gedeelte van het park op De Dolten is al sinds eind 2021 in handen van SHEC en nu is ook het tweede gedeelte volledig in lokaal eigendom. De parken hebben een gezamenlijk vermogen van bijna 30 megawatt, waarmee voldoende stroom wordt opgewekt voor zo’n 8.000 huishoudens, ruim 30% van alle huishoudens in de gemeente Heerenveen.

Drijvend zonnepark Oudehaske

Zandwinplas met dubbelfunctie

De coöperatie heeft nu het gehele zonnepark op de zandwinplas De Dolten nabij het industrieterrein Haskerveen in beheer. Als zonnepanelen op zandwinplassen worden geplaatst, hoeft hiervoor geen andere bruikbare oppervlakte ingezet te worden. Zandwinplassen zijn meestal te diep om in te recreëren. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. “In dit drijvende zonnepark komt alles samen: het lokale eigendom en het multifunctionele karakter van het zonnepark dat drijft op een zandwinplas”, vult Peter Paul Weeda aan, CEO van GroenLeven. “Het is echt een voorbeeld voor de Nederlandse energietransitie. Deze plas ligt tussen een vuilnisbelt en de snelweg A7 en daarom leent deze zicht uitstekend voor de opwek van zonne-energie. Trots ben ik ook op het feit dat we inmiddels meer dan een half miljoen drijvende zonnepanelen hebben gerealiseerd in Nederland, waarmee we multifunctioneel ruimtegebruik, lokaal eigenaarschap en de energietransitie weten te realiseren.”

Investering in energietransitie gemeente Heerenveen

De SHEC zal de opbrengsten van haar projecten investeren in de energietransitie in de gemeente Heerenveen. Op die manier profiteren de inwoners en bedrijven binnen de gemeente mee met deze investering. Voorzitter Piet Dijkstra van SHEC is zeer tevreden met de overname van het drijvende zonnepark: “Dit is voor ons een tweede belangrijk project om uiteindelijk voldoende groene elektriciteit op te wekken voor de gehele gemeente Heerenveen. We zijn met meerdere projecten bezig en hopen medio 2030 een capaciteit gerealiseerd te hebben, waarmee 30% van de totale jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de gemeente Heerenveen duurzaam wordt geproduceerd.”

Drijvend zonnepark Oudehaske l en ll

Financier Fûns Skjinne Fryske Enerzjy is ook trots op de overname. “Het FSFE heeft afgelopen jaren al meer dan 25 coöperaties ondersteund middels grote maar vooral ook kleinere financieringen. Wij zien nu burgerparticipatie nog belangrijker worden en hebben daarom een belangrijk deel van ons budget en team gereserveerd om dit soort investeringen mede mogelijk te maken. Het model dat hier is toegepast kunnen we ook goed bij andere projecten met lokale betrokkenheid toepassen”, aldus de directeur van het FSFE, Michel Hendriks.

Lokale flora en fauna

Zandwinplassen zijn erg diep, circa 25 meter, en daarom speelt het leven zich vooral in de oevers van de plas af. “Het drijvende park Oudehaske II ligt minimaal twintig meter van de kant en is verankerd aan de bodem van de plas”, licht Joash Wijbenga toe, als projectmanager van GroenLeven betrokken bij de realisatie van het park. “Dit is gedaan zodat de flora en fauna aan de rand van de plas niet verstoord worden. Je vindt hier onder andere broedende vogels, kleine zoogdieren en vleermuizen. Ook de transformatorhuisjes drijven op het park, waardoor er maar één kabel naar land gaat. Het park is aangesloten op het onderstation Oudehaske van Liander dat hier vlakbij ligt; dit heeft ons materiaalgebruik aanzienlijk bespaard. De zonnepanelen werden daarnaast gemonteerd op een systeem dat GroenLeven zelf heeft ontwikkeld. Het systeem werkt met lichtstraten, waardoor een goede luchtcirculatie en lichtinval plaatsvindt, wat goed is voor het onderwaterleven.”

Meer nieuws