Het zonnedak van: Wadro B.V.

Geplaatst op: 16-03-2021

Om een écht duurzame wereld te kunnen bereiken moet er nog erg veel gebeuren. Niet enkel door hernieuwbare energiebronnen te creëren, vindt Bart Henstra, directeur van Wadro B.V. Bij Wadro zetten ze al sinds 2003 duurzame stappen, bijvoorbeeld met een zonnedak op een tweetal locaties die GroenLeven daar installeerde. Maar daarmee ben je er nog lang niet. “Op zoveel plaatsen in de productieketen van alles waar we mee te maken hebben moet ethisch gezien iets veranderen. Er zal veel meer in totaaloplossingen gedacht moeten worden en naar circulariteit gekeken worden”, vertelt Bart.

Het familiebedrijf met drie locaties, het hoofdkantoor in Drachten gesitueerd, timmert al 33 jaar aan de weg in de betonwapening in de bouwindustrie. “Mijn vader is destijds het bedrijf begonnen, samen met zijn zus Betty Hamstra is het bedrijf voortgezet. Een echt familiebedrijf dus. Wij maken met name prefab wapeningsconstructies, voor de woningbouw en civiele bouw.”

Het bedrijf vindt het belangrijk te verduurzamen; het is goed voor de toekomst. Daarom heeft Wadro de stap gezet om zonnepanelen te installeren op de daken van de vestigingen in Drachten en Schuilenburg. “Onze daken waren uitermate geschikt voor het dragen van een zonnedak. Door de aanwezigheid van brandwerend materiaal in onze dakconstructies was de verzekerbaarheid ook geen issue. Tel daarbij op dat het financieel ook interessant was, ook met de subsidiemogelijkheden, en dan is de keuze wel gemaakt.” 

GroenLeven installeerde hier in de afgelopen periode in totaal bijna 4.200 zonnepanelen verdeeld over twee daken. “GroenLeven heeft de subsidies geregeld en hebben de zonnepanelen geleverd en geïnstalleerd. Inmiddels is ons zonnedak opgeleverd.” Toch is het plaatje nog niet helemaal compleet na oplevering. Toegankelijkheid van het net gooit in Drachten de nodige uitdagingen in het spel. “Hoe helpt dat de energietransitie vooruit? Er wordt van het bedrijfsleven verwacht dat zij de nodige maatregelen treffen voor verduurzaming, maar als de infrastructuur niet vooraf geschikt is kom je nog niet veel verder.”

Daarom richt het bedrijf de pijlen op oplossingen om de netecongestieproblemen te omzeilen. “Een opslagmethode zou bijvoorbeeld helpen. Niet per se een accu, maar eerder waterstof, daar zie ik toekomst in. Ons bedrijf draait 24 uur, dus dan zouden we de opgeslagen energie in de nacht kunnen gebruiken, waar we de opgewekte energie overdag dan zelf gebruiken in plaats van deels terug moeten leveren”, zegt Bart.

Maar zonne-energie is niet het enige wapen in het duurzaamheidsarsenaal van Wadro. Zo gebruiken ze al geen gas sinds 2003 door de installatie van een waterpomp, is alles verlichting in het pand LED en gebruiken ze geschakelde machines. “We denken in iedere schakel van onze bedrijfsvoering na over hoe het duurzamer kan en hoe we daardoor ook kosten besparen. Ons wapeningsstaal is gemaakt van 99% gerecyclede schroot.”

Waar materialen vandaan komen is voor Bart een belangrijke pijler voor duurzaamheid. “Tuurlijk, wij hebben zeker nagedacht over dat onze zonnepanelen bijvoorbeeld uit China komen. Ergens voelt dat wat tegenstrijdig, maar zonder kom je natuurlijk ook niet vooruit, omdat ze in Nederland niet geproduceerd worden. Maar ik sta echt wel voor het gezegde “Think global, act local”. We zullen voor alles wat we doen en maken de herkomst van materialen moeten bekijken en zorgen dat er geen roofbouw gepleegd wordt in andere landen.”

Als Bart blikt op de toekomst, ziet hij in zonne- en windenergie zeker een richting die we met elkaar zullen inslaan. “Maar ik denk dat het niet zo zwart-wit zal blijven. Er zullen technieken komen die op andere manieren ook energie opwekken. Nederland is een waterland, waarom maken we geen gebruik van het eb en vloed? Of van de zout- en zoetwaterscheiding bij de afsluitdijk? Dat zie ik nog wel gebeuren in de toekomst.” Dat we het landschap moeten beschermen, dat staat voor Bart voorop. “Zolang we zoveel mogelijk gebouwen gebruiken voor de opwek van zonne-energie, zo min mogelijk land ervoor gebruiken en wanneer de overheid nóg stimulerender wordt, dan moeten we al een heel eind kunnen komen.”

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.