Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Zonnedak Nic. Oud

Zonnedak Nic. Oud

Opdrachtgever Nic. Oud
Locatie Heerhugowaard
Grootte 2.000 - 5.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Zonne-energie stond al lang op de agenda van Nic. Oud, specialist in print, mail en e-fulfilment (logistiek van online bestellingen). Succesvol ondernemen én verduurzamen: Nic. Oud laat zien dat het prima samen gaat. Een belangrijke stap binnen een veranderende markt en maatschappij.

Het dak van Nic. Oud is dankzij GroenLeven inmiddels ruim 3.600 zonnepanelen rijker. Deze neutraliseren het energieverbruik van het bedrijf. “Duurzame maatregelen worden steeds aantrekkelijker. Voor het milieu, de natuur, de uitstraling van de ondernemer en voor de financiën,” zegt Maurice Gelissen, financieel directeur bij Nic. Oud.

Zonnedak van Nic. Oud

Het zonnedak van Nic. Oud: duurzaam én voordelig

Toch ging de duurzame knop uiteindelijk om. “Wanneer je er toch wat dieper in gaat kijken, dan is verduurzaming wel beter voor de total cost of ownership. Denk aan afval scheiden: 10 jaar geleden dachten we daar nog lang niet zoveel over na. Maar door toch de stap te nemen en afvalstromen te gaan scheiden draag je bij aan het milieu, maar je krijgt er ook nog eens geld voor. We kijken ook naar de energieconsumptie van machines en kiezen voor machines die hier beter mee omgaan. En alle TL verlichting is vervangen door zuinige LED verlichting. Nic. Oud is sinds december 2015 ISO 14001 gecertificeerd.”

De stroom hiervoor komt tegenwoordig van eigen dak. “Het idee voor een zonnedak lag er al veel langer, maar na iedere keer berekenen waren er twijfels of de terugverdientijd wel uit kon. Maar uiteindelijk bleek het tegenovergestelde. We hebben het verbruik tegenover de opwek gezet en berekend hoeveel we daar zelf van kunnen consumeren, want we werken praktisch 24 uur per dag door. Op zomerse dagen kunnen we de stroom vrijwel geheel kwijt in ons eigen pand, in het weekend leveren we terug aan het net. Zo verlagen we de kosten die we normaal zouden hebben van de inkoop van stroom. Bovendien vallen milieuheffingen en belastingen weg. Dat, gecombineerd met de SDE subsidie, maakte het idee een stuk aantrekkelijker.”

De realisatie van het zonnedak

Maurice besloot dus de stap te zetten: hij nam contact op met GroenLeven. Samen realiseerden ze op het dak van Nic. Oud een zonnedak met ruim 3.600 zonnepanelen. Het zonnedak zelf levert inmiddels een brede glimlach op, maar over de aanleg ervan was Maurice ook erg tevreden. “Wat een nette kerels op het dak. Ze werken netjes en zijn echte doorzetters. Maar ook kon er altijd een vriendelijke lach vanaf; toppers!”

Na het zonnedak had Nic. Oud de smaak van verduurzaming te pakken. Het bedrijf kocht ook een boerderijlocatie met land en bijbehorende camping. Niet alleen mooi voor het huisvesten van medewerkers, maar ook voor het opwekken van duurzame energie. “Er zit een heel mooi stuk grond bij dat geen functie meer heeft. Waarom daar dan ook niet zonnepanelen?”

Maar zon op land, daar zijn de meningen over verdeeld. Waarom? Maurice snapt het niet. “Als je daken kunt beleggen met panelen, dan is er eigenlijk geen reden om het niet te doen. Maar als we spreken over zonne-energie op land: ik vind het juist heel mooi staan in het landschap. Het is net alsof je naar een meer kijkt. Waar dan schaapjes onder grazen,” grapt Maurice. “Vinden we een windmolen dan mooier?”

Verdere stappen naar een duurzame toekomst

Maurice vertrouwt erop dat hernieuwbare energiebronnen door nieuwe generaties steeds geaccepteerder en normaler worden. “Het heeft ook zeker te maken met opvoeding. Kijk bijvoorbeeld naar Canada; je wordt daar al van kinds af aan verteld dat je je vuilnis moet opruimen. En goed voorbeeld doet volgen. Dat gaat hier ook nog wel ontstaan, we winnen er momenteel al veel terrein in.”

Deze gedachtegang spiegelt Maurice ook even aan zijn eigen onderneming. “Wanneer je er als bedrijf tijd en energie in steekt, mensen goed blijft informeren en ze meeneemt in de verduurzaming, dan stijgt de bewustwording hiervoor en gaan we samen milieubewust werken. Dat is financieel en commercieel gezien een vooruitgang, maar je werkt als collega’s ook prettiger. Ik zeg altijd: doe het zoals je het thuis ook zou doen. Dan moeten we wel stappen kunnen maken richting die duurzame toekomst.”

Gerelateerde projecten