Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Het zonnedak van Wadro B.V.

Het zonnedak van Wadro B.V.

Opdrachtgever Wadro B.V.
Locatie Drachten en Schuilenburg
Grootte 2.000 - 5.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Een duurzame toekomst: Wadro B.V. is er al sinds 2003 mee bezig, onder andere met een zonnedak van GroenLeven op twee locaties. Maar daarmee is het bedrijf er nog niet, vindt Wadro B.V.-directeur Bart Henstra. “Op zoveel plaatsen in de productieketen, van alles waar we mee te maken hebben, moet ethisch gezien iets veranderen. Er zal veel meer in totaaloplossingen gedacht moeten worden en naar circulariteit gekeken worden”, vertelt Bart.

Het familiebedrijf heeft drie locaties, met een hoofdkantoor in Drachten. Wadro B.V. timmert al 33 jaar aan de weg in de betonwapening in de bouwindustrie. “Mijn vader is destijds het bedrijf begonnen, samen met zijn zus Betty Hamstra is het bedrijf voortgezet. Een echt familiebedrijf dus. Wij maken met name prefab wapeningsconstructies, voor de woningbouw en civiele bouw.”

Het zonnedak van Wadro B.V.

Een groene toekomst

Wadro ziet een groene toekomst voor zich. Daarom besloot het bedrijf zonnepanelen te installeren op de daken van de vestigingen in Drachten en Schuilenburg. “Onze daken waren uitermate geschikt voor het dragen van een zonnedak. Door de aanwezigheid van brandwerend materiaal in onze dakconstructies was de verzekerbaarheid ook geen issue. Tel daarbij op dat het financieel ook interessant was, ook met de subsidiemogelijkheden, en dan is de keuze wel gemaakt.” 

4.200 zonnepanelen verder waren de twee zonnedaken af. “GroenLeven heeft de subsidies geregeld en hebben de zonnepanelen geleverd en geïnstalleerd. Inmiddels is ons zonnedak opgeleverd.” Maar er is nog één hobbel: toegankelijkheid tot het net. Tot ergernis van Bart. “Hoe helpt dat de energietransitie vooruit? Er wordt van het bedrijfsleven verwacht dat zij de nodige maatregelen treffen voor verduurzaming, maar als de infrastructuur niet vooraf geschikt is kom je nog niet veel verder.”

Infrastructuur

Die netcongestieproblemen, daar wil Wadro per se vanaf. En dat vraagt om creatief denken. “Een opslagmethode zou bijvoorbeeld helpen. Niet per se een accu, maar eerder waterstof, daar zie ik toekomst in. Ons bedrijf draait 24 uur, dus dan zouden we de opgeslagen energie in de nacht kunnen gebruiken, waar we de opgewekte energie overdag dan zelf gebruiken in plaats van deels terug moeten leveren”, zegt Bart.

Zonne-energie is dan ook niet het enige wapen in het duurzame arsenaal van Wadro. Dankzij een waterpomp, LED-verlichting in het pand en het gebruik van geschakelde machines is het bedrijf al sinds 2003 onafhankelijk van gas. Ook maakt Wadro het wapeningsstaal van 99% gerecyclede schroot.

“We denken in iedere schakel van onze bedrijfsvoering na over hoe het duurzamer kan en hoe we daardoor ook kosten besparen.”
Bart Henstra, Directeur van Wadro B.V.

Materialen

De herkomst van materialen is voor Bart een belangrijke pijler voor duurzaamheid. “Tuurlijk, wij hebben zeker nagedacht over dat onze zonnepanelen bijvoorbeeld uit China komen. Ergens voelt dat wat tegenstrijdig, maar zonder kom je natuurlijk ook niet vooruit, omdat ze in Nederland niet geproduceerd worden. Maar ik sta echt wel voor het gezegde ‘Think global, act local’. We zullen voor alles wat we doen en maken de herkomst van materialen moeten bekijken en zorgen dat er geen roofbouw gepleegd wordt in andere landen.”

Verdere verduurzaming

Bart ziet ook een toekomst in (meer) zonne- en windenergie. “Maar ik denk dat het niet zo zwart-wit zal blijven. Er zullen technieken komen die op andere manieren ook energie opwekken. Nederland is een waterland, waarom maken we geen gebruik van het eb en vloed? Of van de zout- en zoetwaterscheiding bij de afsluitdijk? Dat zie ik nog wel gebeuren in de toekomst.” 

Het landschap beschermen staat voor Bart voorop in de energietransitie. “Zolang we zoveel mogelijk gebouwen gebruiken voor de opwek van zonne-energie, zo min mogelijk land ervoor gebruiken en wanneer de overheid nóg stimulerender wordt, dan moeten we al een heel eind kunnen komen.”

Gerelateerde projecten