Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Biodiversiteit op een zonnepark

Zonnepark Exloo

Opdrachtgever Zonneakkerpoule Borger Odoorn
Locatie Exloo
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Het Drentse Exloo, in de gemeente Borger-Odoorn, heeft er een bijzonder zonnepark bij, gerealiseerd door GroenLeven. Met ca. 136.000 zonnepanelen wordt hier groene stroom opgewekt voor maar liefst 21.000 huishoudens.

Schaapsherder bij zonnepark Exloo

Biodiversiteit op het park

Natuurontwikkeling, biodiversiteit en opwek van duurzame energie gaat hand in hand. Zoals op zonnepark Exloo: daar hebben we 10 hectare ‘nieuwe natuur’ gecreëerd, voelen de grazende schapen zich helemaal thuis én vinden we wilde dieren op het park. Meer weten? Bekijk de video hieronder.

Unieke Zonneakkerpoule

Een groep boeren in de gemeente Borger-Odoorn heeft samen met GroenLeven een unieke poule opgericht: de zonneakkerpoule. In deze poule hebben zij geschikte gronden voor zonneparken in kaart gebracht. Zo konden ze percelen van verschillende grondeigenaren clusteren en was het voor de gemeente makkelijker om de beste locatie te selecteren.

Deelnemers in de poule zijn altijd verzekerd van een vergoeding, ook wanneer het park niet op hun grond wordt gerealiseerd. Dit gebeurt via een systeem van een unieke optievergoeding. Het park wordt gerealiseerd op grond van drie grondeigenaren. Vanwege deze opzet en de goede communicatie heeft het initiatief complimenten gekregen van de gemeenteraad.

Zonnepark Exloo

Passend in het landschap

Het park komt voor een groot deel op oxiderende veengrond, die niet optimaal geschikt is voor de landbouw. Samen met de gemeente Borger-Odoorn hebben we veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing van het zonnepark. Het park wordt omringd door een sloot en wal. Bovendien zaaien we een groot deel van het zonnepark in met een kruidenrijk mengsel. Daarnaast plaatsen we nog 5 bijenhotels worden op het terrein.

Participatie

Na voltooiing wordt een crowdfundingprogramma opgezet waarmee iedereen kan participeren in het nieuwe zonnepark. Bovendien heeft GroenLeven geld ter beschikking gesteld aan het gebiedsfonds Exloo. Met dit gebiedsfonds kunnen duurzame en sociaal-maatschappelijke initiatieven in de buurt van Exloo worden gerealiseerd. Daarnaast draagt GroenLeven bij aan het verduurzamen van het openluchtzwembad in Exloo.

Partners

Er zijn verschillende partijen uit de buurt betrokken bij de totstandkoming van dit zonnepark. Zo verzorgt Avitec uit de gemeente Borger-Odoorn het civiele werk voor het project. Zij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om te werken aan mooie projecten zoals deze. Leerbouwen uit Groningen levert de bijenhotels die bij het zonnepark geplaatst worden.

Het terrein van het zonnepark ligt in de buurt van LOFAR, ruimtetelescoop van Astron. Samen met Astron zijn maatregelen getroffen om elektromagnetische storingen te voorkomen. Hiervoor is een speciale kast voor de omvormers ontwikkeld en geproduceerd door Mannen van Staal uit Leeuwarden.

Bijzonderheden

  • Ontstaan uit poule van lokale boeren
  • Landbouwgrond van lage kwaliteit krijgt een nieuwe functie met zonne-energie
  • Het zonnepark komt de omgeving ten goede
  • Uitgebreide aandacht voor biodiversiteit en landschap
  • Specifieke oplossing om rekening te houden met de ruimtetelescoop van LOFAR

Gerelateerde projecten