Samen duurzame energie opwekken
Genieten van de voordelen van een zonnepark
Het realiseren van een zonnepark gaat niet over één nacht ijs. Naast praktische en administratieve activiteiten zien we namelijk ook vaak een emotioneel aspect. Want we weten inmiddels wel dat we zuiniger met grondstoffen moeten omgaan, en dat groene energie een mooie oplossing is. Toch staat niet iedereen direct te springen bij de realisatie van een zonnepark.
Bij GroenLeven snappen we dat erg goed. Een groene vlakte of blauw wateroppervlak veranderen in een zonnepark met zonnepanelen is niet altijd mooier. Als omwonende wil je misschien niet dagelijks tegen rijen zonnepanelen aankijken, ook al weet je dat dit bijdraagt aan verduurzaming.
.
Samenwerken voor een succesvol zonnepark
Voor ons is een zonnepark pas succesvol wanneer het voordelig is voor omwonenden. Daarom bieden we hen de mogelijkheid om te participeren, bijvoorbeeld middels proces- of projectparticipatie. Samen realiseren we de toekomst: een duurzame energiebron voor én door de omgeving. Dit betekent dat we:
- Samenwerken met regionale partners en investeerders
- Omwonenden en bewoners van de locatie vragen actief mee te denken over de inpassing van het zonnepark
- Vanaf dag 1 glashelder communiceren met alle betrokkenen
Zo zorgen we voor goede informatievoorziening, draagvlak en gevoel van saamhorigheid. Want met een lokaal zonnepark van GroenLeven versterk je de lokale economie en draag je positief bij aan je omgeving. Zo profiteert iedereen van de zon!
Samen tegen de klimaatverandering
In de praktijk merken we dat de meeste mensen graag willen bijdragen aan verduurzaming om zo klimaatverandering te stoppen. Daar hoort ook een gezonde nieuwsgierigheid bij. Want wat betekent zo’n zonnepark nou voor de buurt of voor een stad of dorp? Om geen vraag onbeantwoord te laten zorgt GroenLeven ervoor dat:
- Er gezamenlijk invulling wordt gegeven aan de plannen
- Voordelen concreet worden voor alle betrokkenen
- Financieel participeren mogelijk is
- Alle omwonenden kunnen profiteren van de zon
Iets in te brengen?
In de duurzame energieproductie, zoals bij zonneparken, is er veel ruimte voor democratie. Veel meer dan bijvoorbeeld bij de aanleg van nieuwe wegen, fabrieken, industrieterreinen, woonwijken en ziekenhuizen op vergelijkbare locaties.
De zonneparken die GroenLeven realiseert worden beheerd door bijvoorbeeld plaatselijke energiecoöperaties. Sinds 2020 zijn er zelfs al meer dan zeshonderd actief! Een plaatselijke energiecoöperatie geeft ruimte voor burgerparticipatie, maar zorgt er ook voor dat:
- Het lokale belang voorop staat
- Inwoners een plek hebben waar ze met vragen terecht kunnen
- Inwoners gemakkelijk financieel kunnen participeren
- De ecologische en maatschappelijke inpassing vanuit meerdere oogpunten wordt vormgegeven