Ga naar homepage
Zoeken

© 2025 groenleven.nl

drijvend zonnepark tynaarlo 2

Samen duurzame energie opwekken

We moeten zo snel mogelijk van fossiel naar duurzaam om verdere klimaatveranderingen tegen te gaan. Daar zijn zonneparken voor nodig. Een zonnepark heeft een grote impact op een leefomgeving, dat realiseren we bij GroenLeven heel goed. Daarom zijn er gedurende het hele proces verschillende momenten om als omwonende te participeren, zoals een inloopavond of financiële participatie. Samen realiseren we de toekomst: een duurzame energiebron voor én door de omgeving. We doen dit met succes, want omwonenden geven aan tevreden te zijn met het zonnepark in hun buurt.

Omwonenden bij drijvend zonnepark

Samenwerken voor een succesvol zonnepark

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat voor grootschalige opwek van hernieuwbare elektriciteit op land gestreefd wordt naar 50% eigendom van de lokale omgeving. GroenLeven streeft naar lokaal eigenaarschap en denkt graag mee met de omgeving om de juiste invulling hiervoor te vinden. De praktijk wijst uit dat de behoefte wat betreft lokaal eigenaarschap niet overal heerst of mogelijk is. Dit is per zonnepark afhankelijk van de omgeving en de gemeente. We werken daarom ook met verschillende vormen van financiële participatie, zoals een gebiedsfonds en duurzaam ondernemen. Met een gebiedsfonds kunnen duurzame en sociaal-maatschappelijke initiatieven in de buurt worden gerealiseerd. Zo hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan het verduurzamen van het openluchtzwembad in Exloo en drie sportverenigingen in Ureterp. Op deze manier kunnen omwonenden profiteren van een zonnepark in hun omgeving. Ook dit is per gemeente verschillend.

GroenLeven is bovendien altijd actief opzoek naar bedrijven uit de regio die een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van het zonnepark. Bovendien komt de samenwerking met lokale partners komt ten goede van de lokale economie. Een mooi praktijkvoorbeeld is zonnepark Emmen Oranjepoort. Het zonnepark, gebouwd in 2019, is ontwikkeld in samenwerking met partners uit de regio. Lokale partijen verzorgden onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

Kees Kuik

De energie die hier opgewekt wordt kan door de inwoners worden gebruikt als ze Energie VanOns als leverancier hebben. Door duurzame energie door inwoners en bedrijven in Midden-Drenthe te laten gebruiken, creëer je een energiekringloop. Zo geven we de energietransitie vorm met elkaar en voor elkaar en blijven de geldstromen in Midden Drenthe.
Kees Kuik, Voorzitter Coöperatie Project de Mussels
Drijvend zonnepark in Beilen

Gerelateerde projecten

Veel gegeven antwoorden

Hoe profiteren omwonenden van een zonnepark?
Het ontwikkelen van een drijvend zonnepark gaat in samenspraak met de omgeving. Gedurende het proces worden zij betrokken. Naast procesparticipatie wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden van financiële participatie. Dat verschilt per drijvend zonnepark. Dit omdat financiële participatie altijd op basis is van de behoefte en de mogelijkheden van de omgeving. Het is maatwerk. Financiële participatie kan in samenwerking met een energiecoöperatie, door direct als omwonende te investeren in het zonnepark of door middel van een omgevingsfonds. dus altijd maatwerk waarbij de behoefte en mogelijkheden van de omgeving centraal staan.Mooie voorbeelden zijn drijvende zonneparken op de Bomhofsplas en in Oudehaske die volledig in lokaal eigendom zijn.
Hoe houden drijvende zonneparken rekening met natuur en biodiversiteit?
Er is geen negatieve invloed op de kwaliteit van het water en de biodiversiteit. Dit is gebleken uit meerdere onderzoeken, waaronder dat van de Hanze Hogeschool. Dat komt omdat bij een drijvend zonnepark van GroenLeven de zonnepanelen niet op het water geplaatst worden, maar daarboven. Licht en lucht blijven daarmee het water raken. Tevens wordt het drijvende zonnepark verankert in de bodem en niet in de oevers. Zo gaan er geen kabels naar het land en door de ecologisch rijke oevers. De transformatorstations drijven, waardoor er maar één of enkele elektriciteitskabels naar het land gaan.
Hoe waarborgen of stimuleren jullie de biodiversiteit bij zonneparken?
GroenLeven waarborgt de biodiversiteit en ecologie door bij de vormgeving van de landschappelijke inpassingsplannen diverse biodiversiteit stimulerende elementen toe te voegen in samenspraak met de omgeving. Een mooi voorbeeld is zonnepark Oosterwolde waar we samen met Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Gemeente Oostellingwerf vorm hebben gegeven aan de landschappelijke inpassing van het zonnepark. Zo zijn de houtsingels en waterpartijen versterkt en natuurvriendelijke oevers aangelegd waar amfibieën, libellen en moerasplanten goed bij gedijen. Andere mogelijkheden voor het stimuleren van biodiversiteit zijn het inzaaien van bloem- en kruidenrijke grasmengsels of het plaatsen van een bijenhotel. Deze stimulerende elementen zorgen voor aantrekkelijk leefgebied voor insecten (bijen, vlinders), vogels en andere fauna. Bovendien zorgen we voor voldoende lichtinval op de bodem door ruimte tussen de panelen te houden en is er aandacht voor de waterhuishouding.

Meer weten over zonneparken?

Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We nemen je niet alleen tijdens het proces helemaal mee, maar ook voorafgaand leggen we je graag alles uit.

Industriedak